Kedves Betegeink!

Fontos számunkra, hogy a hozzánk járó betegek ne csak a gyógyszertári kiszolgálás során jussanak kellő információhoz, hanem alkalmuk legyen más fórumon is megosztani problémáikat.

Segítünk összeállítani családjának házi-, és útipatikáját.

 

Házipatikának nevezzük a lakosság által saját háztartásában tartott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és kötszerek összességét. 

Egy jól összeállított és megfelelően karbantartott házipatika , különösen ha kisbaba van otthon, nagy segítség. Ha az elsősegélydobozról vagy a házipatikáról van szó, a felszereltség és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy a csomag álljon készen és lehetőleg legyen elérhető helyen, amikor kisebb-nagyobb baleset éri a család bármely tagját, és mondjuk egy vérző seb miatt azonnal ragtapaszra van szükség.

A házipatikának legyenek részei a különféle gyógyszerek, így például láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyszerek megfázás esetére, köhögéscsillapító, torok cukorka, hasmenés elleni termékek, orrcseppek. A nyákoldók sem maradhatnak ki, és a kalcium sem, amely allergia esetén tehet jó szolgálatot. Nem árt, ha a különféle sebtapaszokból (vízálló, gyermekbarát, nagy, kicsi, stb.) is összeállítunk egy alapkészletet. Csecsemőknek javasolt betenni a házipatikába gombaellenes krémet, bőrvédő krémet a pelenkakiütés esetére, hasfájós babánál görcsoldó cseppeket stb.

Kisebb sérülések ellátásához tartsunk steril gézlapot, pólyát többféle méretben, leukoplasztot, sebfertőtlenítőt, sebtapaszt. Mindezt kis dobozban, könnyen elérhető helyen, ollóval együtt tároljuk. Készítsünk össze mindent előre, mert bajban kevésbé tudunk gondolkodni. Rovarcsípésekre, égések kezelésére való készítményeket is szerezzünk be

 A házipatikás dobozunk lehetőleg legyen zárható. Tároljuk megfelelő helyen – ha csecsemő vagy kisgyermek  van a családban, akkor ez természetesen a kicsi számára nem elérhető, sőt, nem is látható hely. Fontos, hogy a családban minden felnőtt tudja, hol van a házipatika, és használat után ugyanoda tegyük vissza.

 Létfontosságú időmegtakarítást jelenthet, ha a dobozban ott vannak a vészhelyzet esetén fontos telefonszámok - mentők, orvos, gyógyszertár, forró vonalak (pl. mérgezés esetére).

Fontos, hogy félévente minden dobozon ellenőrizzük a lejárat dátumát, és a biztonság kedvéért, aminek lejárt a szavatossága vigyük vissza a gyógyszertárba.

forrás:hu.wikipedia.org 

 

Jó egészséget kívánunk! Vízöntő Gyógyszertár

Szűrővizsgálaton való részvétel.

Kérjük töltse ki az alábbi mezőket, hogy felvehessük önnel a kapcsolatot!