"Csipkerózsika” Projekt

A nagycsoportos óvodások körében szervezett vizsgálat, mely segít kiszűrni a lappangó coeliákiát – lisztérzékenységet –.

Lisztérzékenység (Coeliakia vagy Glutén Szenzitív Enteropátia)

  • A tejcukor érzékenység után a másik leggyakoribb táplálkozási allergia.

A lisztérzékenység előfordulási gyakorisága 1:65, az eddig vizsgált populációkban.

  • Korai felismeréssel és kezeléssel a súlyos betegség kialakulása, valamint a nem kezelt betegség miatti későbbi szövődmények (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, májbetegség, idegrendszeri betegség, egyes rosszindulatú daganatok) megelőzhetők. A  diagnózis néhány célzott vizsgálattal rövid idő alatt és megbízhatóan felállítható.
  • A felismert betegség nyomán megkezdett gluténmentes diéta segítségével javul az életminőség, sőt gyakran javulás áll be a társuló betegségeknél is.
  • A betegség tünetei jól reagálnak a terápiára, és életre szóló diétával a szövődmények, köztük a számos autoimmun betegség, és az ezek kezelése kapcsán jelentkező költségek elkerülhetők.
2005-ben Európában először Magyarországon, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében történt teljes populációt felölelő szűrővizsgálat a lappangó coeliákia kiderítésére irányulóan. 
  • A vizsgált populációban az előfordulási gyakoriság 1:65 volt.
Az elmúlt 10 évben nagy létszámú szűrés történt önkormányzati támogatással Balatonfüreden, Csopakon, Alsóörsön, Pécselyen, Budaörsön, Biatorbágyon, Herceghalmon, Budapesten a XII. kerületben, Szegeden, Jászárokszálláson, Jászágón, Martfűn, Kengyelen, Szolnokon, Pomázon, Ajkán, Erdőkertesen, Miskolcon.
  • Az előfordulási gyakoriság 1:74 volt. 
Ezen program alapján végzik a lisztérzékenységi szűréseket Szombathelyen, Gyulán, Orosházán. 
  • A jelzett településeken a kiszűrt gyermekek aránya azonos a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szűrés eredményével.
A programban részt vesz
  • Dr. Bálint Levente - belgyógyász, gasztroenterológus, háziorvos
  • Pusztai János - elnök, Lisztérzékenyek Egyesülete, Szolnok
  • Pusztai Jánosné - Egészségfejlesztési Szakember, Védőnő

Glutén-érzékenység vizsgálat

A gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik, leggyakoribbak a cöliákia (vagy coeliakia) és a lisztérzékenység, ami egy autoimmun betegség, egyesek örökletesen hajlamosak rá, azonban nem teljesen tisztázott, hogy kinél, mikor és miért alakul ki.

A gluténérzékenységet ételintolerancia-teszttel mutatják ki, általában vérből végzett laborvizsgálattal. A vérből végzett vizsgálat bármikor elvégezhető, és mindössze egy tűszúrásnyi kellemetlenséggel jár.

Érdemes olyan helyen végeztetnünk a vizsgálatot, ahol szakképzett egészségügyi tanácsadó és szakorvos segít az eredmények értelmezésében, illetve akivel meg tudjuk beszélni az eredményt és a személyre szabott kezelési lépéseket.

A gluténérzékenység egyedüli terápiája a gluténmentes diéta.

Számos kellemetlensége dacára némiképp a „legszerencsésebb” autoimmun betegség, mert ismerjük azt az anyagot (a glutént), ami az autoimmun folyamatot fenntartja. Ha glutén egyáltalán nincs az étrendünkben, megszűnik az autoimmun reakció is.

A gluténérzékenység időben történő felderítése és a diéta betartása esetén, minden szempontból egészséges életet élhetünk.
gluténérzékeny.hu weboldal pedig segít ebben, többek között hetente bővítjük gluténmentes receptgyűjteményünket.

A lisztérzékenységről bővebben ide kattintva olvashat.

Gyógyszertárunk rendszeren szervez Glutén-szűrést!

Következő időpont: 2016. június 1 12.00-16.00 óra között.   - BEJELENTKEZÉS

 
LETÖLTHETŐ ANYAGOK
MIT EHET ÉS MIT NEM EGY GLUTÉNÉRZÉKENY? (letölthető PDF dokumentum)
MILYEN TÜNETEKKEL JÁR(HAT) A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG? HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT? (letölthető PDF dokumentum)