LAXYGAL belsőleges oldatos cseppek 25ml

1. Milyen típusú gyógyszer a Laxygal cseppek és milyen a betegségek esetén alkalmazható?

A Laxygal cseppek hatóanyaga, a nátrium-pikoszulfát helyileg ható, ún. triarilmetán típusú hashajtó. A vastagbél baktériumai hasítással aktiválják, ezt követően a nyálkahártya ingerlésével serkenti a vastagbél működését. A hashajtó hatás kialakulásához szükséges idő 6-12 óra.
2. Tudnivalók a Laxygal cseppek alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Laxygal cseppeket

- ha allergiás a nátrium-pikoszulfátra vagy a a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha ileusza van (a béltartalom továbbjutása akadályozott), vagy bélelzáródás áll fenn;
- ha heveny hasi kórképben pl.vakbélgyulladás, vagy heveny gyulladásos bélbetegségben szenved;
- ha erős hasi fájdalmat észlel, melyet hányinger és hányás kísér. Ezek a tünetek súlyosabb betegség jelzői lehetnek;
- nagyfokú kiszáradásban;
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Laxygal cseppek szedése előtt beszéljen gyógyszerészével.
Ha folyamatosan, naponta kell hashajtót alkalmaznia hosszú időn keresztül, lépjen kapcsolatba orvosával, hogy kiderítsék a székrekedés okát, mert a hosszú időn keresztül nagy adagokban szedett hashajtó megzavarhatja a folyadék- és elektrolitegyensúlyt és csökkentheti a vér káliumszintjét (hipokalémia).
Laxygal cseppeket szedő betegeknél az agyi vérellátás múló elégtelensége miatt kialakuló szédülésről és/vagy átmeneti eszméletvesztésről is beszámoltak. Ezeket a rosszulléteket nem feltétlenül a Laxygal cseppek idézte elő, hanem inkább a székletürítést elősegítő préselés okozta.

Gyermekek
Gyermekek nem szedhetnek hashajtót, így Laxygal cseppeket sem orvosi előírás nélkül.
Egyéb gyógyszerek és a Laxygal cseppek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Vizelethajtók (diuretikumok) vagy gyulladáscsökkentő szteroidok együttadása fokozhatja az elektrolit-egyensúly megbomlásának veszélyét túlzott Laxygal-szedés esetén. Az elektrolit-egyensúly zavara fokozhatja a szívglikozidok iránti érzékenységet (ez a gyógyszercsoport a szívelégtelenség és a szívritmuszavar kezelésre szolgál, pl. digoxin).
A Laxygal cseppekkel együtt alkalmazott antibiotikumok (bakteriális fertőzések elleni gyógyszerek) csökkenthetik a Laxygal hashajtó hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A többi gyógyszerhez hasonlóan terhesség ideje alatt a Laxygal cseppek is csak orvosi javaslatra szedhető.
Klinikai vizsgálatok adatai szerint sem a hatóanyag, sem anyagcseretermékei nem választódnak ki az anyatejbe egészséges szoptató nőknél. A Laxygal cseppek alkalmazható a szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Laxygal cseppek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.
Mindazonáltal a Laxygal cseppek szedése során jelentkező hasi görcs következtében előfordulhat szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezért ha hasi görcsöt tapasztal, a szédülés vagy szinkope veszélye miatt kerülje a potenciálisan veszélyes tevékenységek végzését, mint pl. a gépjárművezetést vagy a gépek kezelését.
A Laxygal cseppek nátrium-etil-parahidroxibenzoátot és nem kristályosodó szorbit szirupot (70%-os) tartalmaz
A Laxygal cseppek segédanyagként 0,66 mg nátrium-etil-parahidroxibenzoátot tartalmaz 1 ml oldatban. Ez esetlegesen későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
A Laxygal cseppek segédanyagként 680 mg nem kristályosodó szorbit szirupot (70%-os) is tartalmaz 1 ml oldatban. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Laxygal cseppeket?

A Laxygal cseppeket mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek: 12-24 csepp (5-10 mg).
4-10 éves gyermekek: 6-12 csepp (2,5-5 mg).
4 évesnél fiatalabb gyermekek: az orvos utasítása szerint.
Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekeknek csak orvosi javaslatra adható.
Felnőttek esetében a készítmény 10 napnál tovább történő alkalmazása csak orvosi javallatra megengedett.
A Laxygal cseppeket este kell bevenni; ebben az esetben másnap reggel várható a székletürítés.
Egyéb hashajtókhoz hasonlóan a Laxygal cseppeket sem szabad hosszú időn keresztül, nap mint nap szedni. Ha csupán hashajtó rendszeres szedésével biztosítható a székletürítés, ki kell deríteni a székrekedés kiváltó okát.
Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Laxygal cseppeket alkalmazott
Ha véletlenül többet vett be Laxygal cseppekből, a teendőkről kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nagy adag Laxygal cseppek bevétele után hasi görcsök jelentkezhetnek és vízszerűen híg széklet távozhat, ami jelentős folyadék-, kálium- és egyéb elektrolitvesztést okozhat.
A székrekedés kezelésére ajánlott adagnál jóval nagyobb Laxygal adagok szedése esetén károsodhat a vastagbél belső felszíne (a vastagbél nyálkahártya vérellátási zavara léphet fel).
A Laxygal cseppek - a többi hashajtóhoz hasonlóan - hosszú távon túladagolva idült hasmenést, hasi fájdalmat, és csökkent vér-káliumszintet, másodlagos hiperaldoszteronizmust (melyben a nátrium és kálium vérszintjét szabályozó aldoszteron nevű hormon termelődése fokozódik) és vesekövességet okozhat. A túlzott hashajtó-szedés továbbá renális tubuláris károsodást (egyfajta vesekárosodás), metabolikus alkalózist (ez az állapot akkor lép fel, ha a szervezetben több bázis van, mint sav) és izomgyengeséget (mely az alacsony káliumszint miatt alakul ki) okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Laxygal cseppeket
Ha elfelejtett egy adagot bevenni, vegye be amint eszébe jut, de ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Laxygal cseppek szedését
A Laxygal cseppeket csak akkor kell szedni, amikor szükséges, és az állapot rendeződése után abba kell hagyni az alkalmazását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből több mint 1-nél fordulhat elő):
Hasmenés.
Gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
Hasi görcsök, hasi fájdalom, hasi diszkomfort.
Nem gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
Szédülés*, hányás, hányinger.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Szinkope* (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés), túlérzékenység, beleértve az angioneurotikus ödémát is (a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami légzési nehézségeket okozhat), valamint bőrtünetek.
* Valószínű, hogy az alkalmazása során jelentkező szédülést és/vagy szinkopét nem maga a Laxygal cseppek, hanem inkább a székletürítést elősegítő hasprés okozta.
A Laxygal cseppek hosszan tartó, mértéktelen alkalmazása a folyadék- és elektrolitháztartás zavarához vezethet, illetve csökkent káliumszintet okozhat a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Laxygal cseppeket tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
Nem fagyasztható!
A dobozon és az üvegpalackon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laxygal cseppek
- A készítmény hatóanyaga: 7,5 mg nátrium-pikoszulfát 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevő(k): nátrium-etil-parahidroxibenzoát, nem kristályosodó szorbit szirup (70%-os), sósav, tisztított víz.
- Az oldat 7,5 mg hatóanyagot tartalmaz milliliterenként (=18 cseppben).
Milyen a Laxygal cseppek külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, halványsárga vagy barnás színű oldat.
10 ml, illetve 25 ml oldat műanyag cseppentő feltéttel ellátott, műanyag csavarmenetes kupakkal lezárt barna színű üvegpalackba töltve. 1 üvegpalack dobozban.