ANTI és PRO - avagy fontos-e probiotikumot szedni antibiotikum kúra esetén

2016.11.26 07:55

Mit kell tudni a probiotikumokról?

Pozitív élettani hatások

A probiotikum legfontosabb feladata a bélflóra egészségének megőrzése és helyreállítása.  Megelőzés mellett antibiotikum terápia gyomor és bélrendszeri  fertőzés esetén alkalmazzák, amikor egyaránt létfontosságú, hogy a beteg sérült flórája regenerálódjon.

Szervezetünk egyensúlyi állapota számos ok miatt felborulhat (stressz, helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak), azonban a probiotikumok szedésével hatékonyan felléphetünk a bélflórát érintő problémák ellen, így például megakadályozható vele az esetleges antibiotikum szedésével együtt járó hasmenés.

Probiotikum gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt adható.

A vásárlók ma már többfajta probiotikus készítmény közül is választhatnak, viszont nem árt, ha ezek között különbséget teszünk.

Gyógyszer vagy étrend-kiegészítő?

Magyarországon a probiotikus készítmények legnagyobb része az étrend-kiegészítők vagy a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek közé tartozik és csak néhány készítmény képviseli a gyógyszer kategóriát.

Ez nem véletlen, hiszen a magyar szabályozás rendkívül szigorú minőségbiztosítási eljárásokat és feltételeket támaszt a gyógyszerekkel szemben.

Hogy miért fontos a megfelelő minőségbiztosítási feltétel?

A válasz egyszerű: a készítmények stabilitása, a bennük lévő aktív sejtek száma, valamint a tárolhatóság (szobahőmérsékleten) csak megfelelően minőségbiztosított gyártástechnológiai eljárással érhető el.

 Baktériumok és élesztőgombák

A probiotikus szereket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen típusú mikroorganizmusok vannak benne:

·        baktériumok,

·        élesztőgombák,

·        illetve ezek keveréke.

A különböző típusok nagyjából egyforma hatékonysággal alkalmazhatók például a bélflóra védelme vagy az immunrendszer támogatása esetén, viszont bizonyos szempontoknál egyértelmű az élesztőgomba-alapú készítmények előnye.

Az élesztőgombát tartalmazó probiotikus szerek kiemelkedően teljesítenek az antibiotikumos terápiák esetén, hiszen nem gyengítik egymás hatását. A két szer együtt is szedhető, és nem kell órákat várni az antibiotikum bevétele után.

További információk, Forrás: https://enterolprobiotikum.hu/a-probiotikumrol

Vissza