EESZT - E-recept

2019.01.20 12:14

Egy kis segítség, hogy könnyebb legyen eligazodni ebben az „e-receptes útvesztőben”.

Továbbra is bárki meg tud bízni rokont, barátot, ismerőst a gyógyszerei beszerzésével, hiszen

- a kezelőorvos mindenki számára ki fogja állítani a jövőben is a papír alapú felírási igazolást (ami ugyan úgy néz ki, mint a korábbi recept).  ha mégsem kapna valaki automatikusan, nyugodtan kérje, hogy nyomtassák ki számára.

- a továbbiakban ez a felírási igazolás = meghatalmazás, tehát a gyógyszertárban ki fogják adni a gyógyszert annak, aki átadja a felírási igazolást (ezért nincs szükség külön meghatalmazásra).

 

 

Összefoglalva!

  • Az Ön számára felírt gyógyszereket, a papír alapú felírási igazolás átadásával bárki kiválthatja a gyógyszertárban.

vagy

  • Ön személyesen a TAJ-kártyája és a személyi igazolványa átadásával tudja kiváltani a gyógyszereit.

 

(További kérdés esetén, akár privát üzenetben is, szívesen segítek. - Dr. Magyar Katalin)

 

Idén még kötelező kiadni a felírási igazolást.

Egy évvel meghosszabbította a felírási igazolások kötelező kiadására vonatkozó határidőt az emberi erőforrások miniszterének rendelete, így 2019. december 31-ig a gyógyszereket felíró orvosoknak ezt kötelező kiállítaniuk és külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek. A hosszabbítást az indokolja, hogy a visszajelzések alapján sok páciens számára még komfortosabb a papír alapú megoldások használata a gyógyszerek felírásakor és kiváltásakor.

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Emberi Erőforrások miniszterének 42/2018. (XII. 18.) számú EMMI rendelete egyebek közt módosította az elektronikus vénnyel kapcsolatos egyes miniszteri rendeleteket is.

E módosítás értelmében – az eredeti határidőt egy évvel meghosszabbítva – a gyógyszereket felíró orvosoknak a hagyományos, NEAK által kibocsátott vényre nyomtatott

felírási igazolást 2019. december 31-ig kötelező kiállítani és azt külön kérés nélkül át kell adniuk a betegeknek.

 

 

A gyógyszerkiváltás folyamata nem változik: 

a felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más, de a beteg saját maga részére eSzemélyivel, illetve személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával is kiválthatja gyógyszereit, a felírási igazolás mellőzésével.

Amennyiben ez még távol áll Öntől, semmi dolga nincsen az EESZT-vel, az orvos ugyanúgy el fogja Önt látni, mint eddig, a gyógyszereit ugyanúgy kiválthatja papírrecepttel, mint eddig, vagy megkérheti erre valamelyik rokonát, ismerősét.

Ha viszont érdekli Önt a digitalizált világ, akkor sok új szolgáltatás válik elérhetővé az Ön számára. A Lakossági portál felületén (ügyfélkapus azonosítás és TAJ szám megadása után) megtekinthet minden olyan adatot, dokumentumot, mely az Ön ellátása folyamán keletkezett. Nyomon követheti a saját ellátásának menetét, bármikor megtekintheti az összes Önnek felírt receptet, beutalót, és az eProfil adatokat, melyek az Önre jellemző soha vagy csak nagyon ritkán változó adatokat összesíti, hogy sürgősségi ellátás esetén minél hamarabb a kezelőorvosa rendelkezésére álljanak ezek. Ezen a felületen bármikor szabályozhatja a digitális önrendelkezés keretén belül, hogy ki férhessen hozzá az Ön adataihoz.

FORRÁS: e-egeszsegugy.gov.hu

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT LÁTOGASSON ERRE A HONLAPRA.

 

Vissza