Költők köszöntik a gyógyszerészeket

2015.09.26 08:31

 

Karafiáth Orsolya, Lackfi János, Bártfalvi Sanyi (Mary Popkids) és egy amatőr költő, Balázs Kornél írt verset egy különleges, eddig itthon kevéssé ismert világnap, a Gyógyszerészek Világnapja alkalmából – amelyet szeptember 25-én ünneplünk - a gyógyszerészekről, illetve a gyógyszerészekhez. A szerzők - akik szerzeményeikben az egészségünk fontos őreire hívják fel a figyelmet – személyesen mondták fel a műveket, így azokból videó- és hanganyag is készült.

„A gyógyszerész nagy olvasó, cseppet se gond neki a rémes macskakaparás, mellyel ír a doki." – eleveníti fel Lackfi János egyik versszakában a gyógyszerészek megannyi különleges képességének egyikét. Merthogy a gyógyszerészek nem csupán egyszerű hétköznapi emberek, ahogyan erre a szerzők mindegyike utal is költeményében. Lackfi Jánosnak például kedvenc patikája is van, ahol a gyógyszertár munkatársai közt akad, akit már régi ismerősként üdvözöl – igaz, hat gyerekes apukaként elmondása szerint az lenne a meglepő, ha nem így lenne.

„Egyszer volt, ez biztos, ismertem jól a lányt, aki mindig az orvosi site-okat bújta. Ő volt az, ki a legszörnyűbb bajokról, a lehető legeslegtöbbet tudta. Képzett szakember – mondták, kik kedvelték. Rémes hipochonder – azért inkább így nevezte a többség." – Karafiáth Orsolya magáról mintázta verse főszereplőjét, mindketten hipochonderek ugyanis. Ebből kifolyólag a költő sokszor jár gyógyszertárba, mondhatni, a gyógyszerészek központi szerepet játszanak az életében. Így nem is volt kérdéses, hogy ő a megfelelő ember, ha a gyógyszerészekről kell verselni. „Iszonyú beteg vagyok, ráadásul hipochonder is" – jellemzi magát Orsi, de emellett azt is megemlíti, hogy azért nem minden esetben keresi fel a háziorvosát, sokszor inkább megkérdezi gyógyszerészét.

„Talán nem is tudod, kiknek segítesz; Zenész, festő, cukrász vagy pék; Mindenkit csak egészségbe repítesz; Ha Te nem lennél, én belehalnék." – vallja be versében Bártfalvi Sanyi, a Mary Popkids énekese, akit egy gyerekkori durva allergiás rohamon segített már át patikus. Azóta pedig „a világ legjobb arcát" is egy gyógyszerész személyében ismerte meg, aki felajánlotta, hogy baj esetén hívja bármikor, mert talán előbb tud segíteni, mint egy orvos. Azóta ez már háromszor meg is történt.

A Gyógyszerészek Világnapja alkalmából a Hungaropharma Zrt. kérte fel a szerzőket, hogy foglalják rímbe, amit a szakma képviselőiről gondolnak. Az eredmény magáért beszél: kiderült, hogy a patikusokhoz fűződő viszony alapjaiban más, mint pusztán egy egyszerű vásárló-eladó kapcsolat.

Végszóként Balázs Kornél műkedvelő költő strófája, aki megindító verssel tiszteleg a gyógyszerészek előtt:

Szól-e majd róla földi fáma,
milyen nemes a pharma-pálya?
Köszönti-e hálaének őket,
az ügyeletes életmentőket?
Tudják-e majd az eljövendő népek,
milyen lángelmék lettek gyógyszerészek,
hogy rajta van a géniusz-listán
Csontváry-Kosztka és Örkény István?

forrás: https://www.weborvos.hu/gyogyszerpiac/koltok_koszontik_a_gyogyszereszeket_a/226233/

Vissza