Kullancsok

2016.04.25 16:06

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy most van a kullancsok aktivitásának egyik csúcsidőszaka: március végétől június elejéig, illetve szeptemberben a legaktívabbak.

Az országban leggyakoribb közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. A közönséges kullancs legnagyobb számban a sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, és megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is.

Lehet ellenük védekezni

A vérszívás és a kórokozók átvitele ellen számos módon lehet védekezni. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Erdei túrákon – amellett, hogy csak a kijelölt gyalogutakon szabad haladni – érdemes kullancsriasztó szereket alkalmazni, és azokat időközönként újra használni. Ha a kiránduló időben felfedezi és eltávolítja a bőrébe fúródott kullancsot, akkor nem kerülhetnek a kórokozók a szervezetébe, ugyanis az állat jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe – számol be az MTI.

Jó tudni

A kullancs eltávolításához egy vékony hegyű csipesz a legalkalmasabb, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb lehet megfogni anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. A megragadott kullancsot határozott mozdulattal kell kihúzni a bőrből. Ha valaki a kullancscsípést követően betegségtüneteket – bőrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás – tapasztal, forduljon orvoshoz. Mivel a megfertőzött haszonállatok teje is közvetítheti a vírust, fontos a nyers kecske- és tehéntej fogyasztás előtti forralása, amellyel a kórokozó elpusztítható.

(forrás: gyogyhir.hu)

Vissza