MÉREGTELENÍTÉS

2016.04.09 07:06

A téli időszakot követően, a tavasz és a jó idő érkeztével a tavaszi fáradtság kapcsán rendre felmerül a tavaszi méregtelenítés szükségessége.

A máj méregtelenítő folyamatainak támogatása és egészséges működésének fenntartása egész évben jelentőséggel bír.

MÁRIATÖVIS - KRÓNIKUS GYÓGYSZERFOGYASZTÓKNAK IS!

A máriatövis-, benedekfű- és articsóka-kivonatot, valamint L-metionint és cinket tartalmazó készítmények hatékonyan támogatják a máj méregtelenítő folyamatait, a szervezet lipid-anyagcseréjében betöltött szerepét.

Emellett csökkentik a koleszterinszintet és védik a májsejteket az oxidatív stresszel szemben.

A tavaszi méregtelenítés kétségtelenül hasznos az egészség megőrzése érdekében, de azt fontos megjegyezni, hogy a májfunkciók támogatását célzó készítmények alkalmazása sokkal inkább a hétköznapok prevenciós eszköze kellene, hogy legyen, mintsem csak egy kitüntetett időszakhoz rendelt elem.

A hétköznapokban leginkább érintett célcsoport a krónikus betegségek kapcsán tartós gyógyszerszedésre kényszerülő betegek köre.

A gyógyszerkészítmények hatóanyagainak jelentős hányada a máj segítségével kerül lebontásra és ürül ki a szervezetből.

Nem csak az jelent veszélyt, amikor azonos májenzim-rendszereken keresztül lebomló hatóanyagok befolyásolhatják egymás hatását különböző gyógyszer inkompatibilitások formájában, hanem önmagában az is, hogy az érintett májaktivitás egyszerre kap erős terhelést.

A máj metabolikus és méregtelenítő folyamatai különböző enzimeket és antioxidáns molekulákat használnak a lebontandó anyagok, toxinok, méreganyagok, gyógyszer és egyéb vegyületek semlegesítése érdekében.

A méregtelenítés fontos eleme például, hogy a máj a méreganyagokat, egyéb eltávolítandó anyagokat vízoldékony, és így vizelettel, széklettel kiüríthető formájú anyagokká alakítja.

A máj tartós leterhelése gyógyszerszedés vagy éppen alkoholizmus kapcsán folyamatosan használja azokat az enzimeket és egyéb anyagokat, melyeket a máj a méregtelenítésben használ.

A máj természetesen fokozott enzimaktivitással alkalmazkodik az ilyen helyzetekhez, amit labordiagnosztikai módszerekkel ki is lehet mutatni.

Mivel bizonyos betegségekhez rendelt gyógyszeres terápia megkerülhetetlen az életkilátások normalizálása érdekében (pl. magas vérnyomás és egyéb keringési betegségek, genetikai és táplálkozási alapon magas koleszterinszint, légzési problémák, vérképzési betegségek, autoimmun betegségek, krónikus gyulladások és fájdalom, neurológiai és pszichés betegségek stb.), sajnos az is velejárója az ilyen kezeléseknek, hogy a májenzim-rendszereket igénybe vevő készítmények a májfunkciókat tartósan amortizálják.

A tartós leterhelés hosszabb távon a máj egészségét károsítja.

Ilyen gyógyszerek alkalmazása idején a máj védelmét kínáló készítmények alkalmazása a fentihez hasonló módon szintén szükségszerű lenne.

Az LXR Máriatövis Komplex® 60x étrend-kiegészítő készítmény

   

  • Szilimarin tartalma kimagasló a 200 mg máriatövis kivonatnak köszönhetően.
  • A máj méregtelenítő funkcióinak támogatásában a benedekfű szeszkviterpén lakton hatóanyagai kifejezetten potencírozzák a máriatövis hatását.
  • A készítmény articsóka kivonatot is tartalmaz, mely fokozza az epe elválasztását.

Ez a máj lipid-anyagcserében betöltött szerepének támogatásán túl a koleszterin szint csökkenéséhez is hozzájárul. Egyrészről azáltal is, hogy az epesavak képződése koleszterint használ fel, mint alap molekula, másrészt az epesavak a zsírok és koleszterinek emulgeálásán keresztül javítják azok emészthetőségét, feldolgozhatóságát. Hozzájárulnak a zsíranyagcsere optimalizálásához.

  • Az L-metionin és a cink a májsejtek célzott anti oxidáns védelmét szolgálják az összetételben.

Ne gondolkozzunk pusztán szezonális májvédelemben és méregtelenítésben!

Az LXR Máriatövis Komplex® 60x készítmény kitűnő kiegészítője egyes májbetegségek terápiáinak, illetve a krónikus betegségek gyógyszereléshez is jól illeszthető védőfaktor.

Hatóanyag 1 kapszulában: Máriatövis kivonat 200 mg, Benedekfű 150 mg, Articsóka-kivonat 100 mg, L-metionin 50 mg, Cink 5 mg.

(forrás: lxr.hu) LXR-termékek

Vissza