POCI BACI

2015.11.06 12:28

ANTI és PRO: A bélflóra egészségének megőrzése nagyon fontos!

Az antibiotikumok mellékhatásai

Eltérő spektrumuktól függően az antibiotikumok sajnos nemcsak a káros baktériumokat pusztíthatják el, hanem a bélflóra felépítésében kulcsfontosságú, „védő” baktériumok egy részét is.

A „védő” baktériumok pusztulása következtében megváltozhat a bélflóra összetétele, és felborulhat annak egyensúlya is. A bélflóra egyensúlyának megbomlása miatt a „védő” baktériumok nem tudják megóvni az immunrendszert, és betölteni a kórokozó baktériummal szembeni védő szerepüket. A bélflóra sérülése következtében tehát legyengül a szervezet védelmi rendszere, így a hasmenést okozó baktériumok is könnyen megtelepedhetnek a bélrendszerben. Ezek a baktériumok pedig olyan toxint termelnek, amely hasmenéses tüneteket okoz.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az antibiotikum terápiában részesülő betegek akár 30%-ánál is megjelenhetnek a hasmenéses tünetek. Éppen ezért a normál flóra megőrzése és az antibiotikum okozta hasmenés megelőzése érdekében probiotikumok fogyasztása is ajánlott, kiegészítésként az antibiotikum terápia mellé.

Az antibiotikum és a probiotikumok

Az antibiotikumok a kórokozók mellett a baktérium alapú probiotikumok egyes baktérium összetevőit is elpusztíthatja. Emiatt a baktérium alapú probiotikum készítményeket nem szabad az antibiotikummal egy időben alkalmazni, csak az antibiotikum bevételét követő néhány órával.                      forrás: https://enterolprobiotikum.hu/enterol-antibiotikum

 

Vissza