Ne csak a mellékhatásokról kérdezze meg gyógyszerészét!

A NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) és az MGYK (Magyar Gyógyszerészi Kamara) idén két témakörre kíván kiemelt figyelmet fordítani: a biztonságos vitaminhasználatra, illetve az allergia megelőzésének módjára és az ehhez kapcsolódó helyes, biztonságos gyógyszeralkalmazásra. 

Az együttműködő felek arra kívánják ösztönözni az embereket, hogy a kockázatról és mellékhatásokról szóló tájékoztatáson túl is kérjék a gyógyszerészek segítségét, hiszen a gyógyszerészek nem csak a betegek gyógyulásához járulhatnak hozzá, hanem a betegségek megelőzéséhez, a lakosság egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez és az egészségmegőrzéshez is.

Biztonságos vitaminhasználat és allergia megelőzés

A NEFI és az MGYK idén két témakörre kíván kiemelt figyelmet fordítani: a biztonságos vitaminhasználatra, illetve az allergia megelőzésének módjára és az ehhez kapcsolódó helyes, biztonságos gyógyszeralkalmazásra.

 

Az országos népegészségügyi kampány a patikák bevonásával június 3-án indul a XII.Országos Patika Nap rendezvényével!

 

Gyógyszertárak a népegészségügyben

A Magyar Gyógyszerészi Kamara célja is az, hogy a patikák népegészségügyben elfoglalt helyét bővítse. Már csak azért is, mert a patikusok egyre erősebben érzékelik a gyógyszerekkel, egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdések tisztázására vonatkozó vásárlói igényeket.

Azt a patikában dolgozó szakemberek is tapasztalják nap mint nap, hogy az emberek egyre fogékonyabbak az egészségükkel kapcsolatos kérdések tisztázására. Szerencsére már sokkal tudatosabban állnak az egyes egészségüket érintő problémákhoz, mint korábban. Sajnos azonban sokszor összevissza, szakmailag hiteltelen információkhoz jutnak az interneten. Éppen ezért a népegészségügyi programoknak és a gyógyszerészeknek is fontos szerepük van a hiteles, szakmai információk átadásában!

A gyógyszertárak már eddig is számos kampányt indítottak különböző népegészségügyi programok promotálására, elég csak a dohányzásellenes programra, az influenza megelőzésére vonatkozó kampányra, vagy a Mozdulj mama akcióra gondolni. Ezek azonban csak egynapos programok voltak, most azonban a NEFI és a MGYK hosszútávú népegészségügyi kampányt tervezett.

Patika Naptól – Patika Napig

Az egy éves kampány 2015. június 3-án indul a XII. Országos Patika Nappal és 2016 júniusáig tart. A NEFI és a MGYK közös népegészségügyi kampánya két téma köré csoportosul:
·        júniusban az allergia
·        szeptembertől pedig a vitaminok és a nyomelemek
kerülnek a kampány fókuszába.

A gyógyszerészek szakmai felkészítése

Az egy éves kampány szakmai anyagait a NEFI biztosítja a nagyközönség és a patikusok számára: a Gyógyszerészi Hírlap, az MGYK hírlevele, a témában meghirdetett konferenciák, az MGYK honlapja és a Patika Magazin csatornáin.

Közös munkában a siker kulcsa

A NEFI, az MGYK és a gyógyszertárak közös kommunikációja lefedi a társadalom egészét az egészségfejlesztés terén, s ebben a gyógyszerészek személyes információ-átadása a sikeresség záloga lehet.  De ugyanígy a gyógyszertárak számára is lényeges az egészségprevenciós témákban való egyre szélesebb körű információszolgáltatás.


Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet
Egészségkommunikációs Központ

& Galenus